Cronica
Arhiva
GuestBook

Login

"U"ser:

Parola:

Nu ai cont? Click aici.

Ai uitat parola? Click aici.


« »

15 Februarie, 2009

Cronica bestială de la Poarta Sălajului

Stimați telespectatori, radio-ascultători, cititori și observatori, Cronica bestială a pornit la drum în seara zilei de 14 februarie 2009 spre Poarta Sălajului, nestemată comună din județul prunelor și-al mărjeluțelor din țuiculiță!

Poarta Sălajului, denumită mai demult Vașcapău, (în maghiară Vaskapu, în trad. "Poarta de Fier"), avea, conform datelor recensământului din 1930, 448 locuitori, dintre care 419 ortodocși, 14 mozaici, 13 reformați, 1 greco-catolic și 1 romano-catolic.

Acum, în Vașcapăul de altădată s-o ridicat o pensiune numită Kilometrul 61, pensiune ce are restaurant, vreo 10 camere, câteva căbănuțe, un hol, o recepționeră amabilă și-o bucătăreasă harnică, rumenă și multă!

Înainte să ieșim din Cluj, am observat lunetiști pe aproape fiecare casă din Dâmbu Rotund, căutau banii de la bancă și BMW-ul furăcios!!! Până la această oră, n-au prins decât vreo 10 vulpi ce dădeau târcoale găinațurilor din sat!!!

Atâta o putut ninge zilele astea că meciul de handbal dintre HC Zalău și "U" Jolidon s-o disputat pe-o ninsoare de abia se vedea la 5 metri, handbalistele erau cu glugi pe cap și cu geci de blană, iar stratul de zăpadă de pe parchet era de vreo 10 centimetri!!! Cu toate astea, meciul ce o avut loc duminică dimineața o fost unul disputat, câteva handbaliste o fost contactate deja de Eurosport să participe la biatlon și la salt în fond!!!

Dar, să revenim la seara de sâmbătă! Am ajuns în jurul orei 22 la Kilometrul 61, la intrarea pe Poarta Sălajului. O bucătăreasă unsă cu ulei pe șurț ne-o dat bună sara și ne-o asigurat că gătește cel mai bine de pe melegurile sălăjene, apoi a urmat o laduță de tuborgi, apoi o alta, apoi o alta. Participanții la deplasare au fost: Don Paul the basketball, El Elevu, Don SRL28, Don Tino, Dona Roxy, Don Sheriff, Don Păunescu, Don Axion, Don Bobo, un taximetrist și Le Hien, adică Hienaaaa!!!

Faza cea mai tare îi că ultimul calup de invitați o venit cu taxi!!! OARE CÂT O PLĂTIT??? Dimineața am predat cheile, am prădat micul dejun, cafeluțele și hopa la meci, în Zalău. Drumul rău, frica mare, Meseșul nins, drumul poleizat. Ajunși în orașul unde apa cere bani autorităților ca să curgă-n râuri, dăm de Sala Sporturilor "Armătura" și intrăm în ea. Holul era asemănător cu localul Perla din Zorilor, plin de canapele, mese de biliard, frigidere cu sucuri, stative cu chipsuri. Tribună n-au numai pe-o parte, cam 1500 de locuri afirmăm.

Meciul o început timid, cu urlete din partea celor doi antrenori, nemulțumiți fie de deciziile arbitrilor, fie de evoluția propriilor căprioare. La un moment dat, Ghiorghe Tadici o sărit la gâtul arbitrului și arbitrul o sărit cu un cartonaș roșu. La pauză o fost 16-13 așa cu aproximație, după o evoluție oscilantă a fetelor noastre. Bârsan o fost eliminată de mai multe ori că-i plăcea să-și pleznească adversarele, le dădea câte una de alea jucau invers 2-3 minute!!!

La pauză am mers, că n-am știut că are două reprize sportul acesta cu minge cât o lebeniță mică!!! Cert e că minunatele noastre jolidoance n-o jucat rău, da' o avut ghinion! CUM SĂ JOCI HANDBAL ÎN CONDIȚIILE ASTEA? MAI LIPSEAU RENII LUI MOȘ CRĂCIUN ȘI CÂȚIVA PATINATORI PE TEREN, SĂ LE INTIMIDEZE PE FETELE NOASTRE!

Întorcându-ne puțin în timp, trebuie specificat că-n seara precedentă am sunat pe tătă lumea, l-am sunat chiar și pe Locusteanu, era bine și nu era în Magnolia, am vorovit și cu Don Antonescu ce vrea să comentăm pentru ucluj.tv meciurile lui "U" și să le pună înregistrat a doua zi pe sait. Și-api am aflat că mulți au neamuri în Zalău, mătușe-sa lu' Paul ne-o chemat la ea să mâncăm oarice sarmale, Paul mai are și doi verișori primari p-acolo, DA' NU I-O GĂSIT NICI POLIȚIA PÂNĂ LA ORA ASTA, D'APOI PAUL?!!!

Ce urmează? Până când începe Nostra Amore, Divizia B, nimeni nu știe. Până atunci însă, în fiecare dimineață de la ora 8, la Radio Transilvania Cluj-Napoca (94,5 FM sau radiotransilvania.eu) doi ciacanăi vă dau bună dimineața și veștile răsăritului de soare. Aceasta a fost, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, Cronica bestială de la Poarta Sălajului scrisă în fa minor.

Au interpretat: Trubadurii din Sânmihaiul Almașului, Ansamblul Miorițul din Șimleu și Cununa Fetelor Mari din Românași. Cu participarea extraordinară a lui Hiena, acest pilot de scuter pe străzile Clujului, cu mențiunea "drumul bun" atribuită taximetristului ce i-o adus pe ăștia la meci în Zalău, CUM PIȘCA MĂ-SII SĂ VII ÎN DEPLASARE CU TAXI???

Din vara anului 2003 alături de Șepcile roșii, Cronica bestială e realizată de Don Sheriff. Cronica bestială e un pamflet și trebuie tratată ca atare.

No ni ce drum:

Și ce popas:

Și căbănuțele de la Kilo 61:

Și drumul șerpuitor:

Și-n sala din Zalău:

^^^