Cronica
Arhiva
GuestBook

Login

"U"ser:

Parola:

Nu ai cont? Click aici.

Ai uitat parola? Click aici.


« »

13 Iunie, 2011

Cronica bestială a amintirilor sezonului 2010 - 2011

După o pauză de trei ani, "U" a reușit să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc, părăsind astfel mirobolanta lume a diviziei B, cu ale ei deplasări în mediul rural și cu terenurile sub formă de miriște, căptușite cu: păpădii, traista ciobanului, coada șoricelului, cu troscoțăl sau cu ptizda țâgăncii!!!

(Toate aceste floricele enumerate mai sus cresc pe gazoanele diviziilor inferioare, conform studiilor agronomice de specialitate)

În Divizia B am evoluat la Clujana, în cadrul ștrandului cu același nume. Era foarte comic să vezi lumea bălăcindu-se în mâlul ștrandului, iar la 50 de metri se juca fotbal de o calitate net-superioară diviziei județene!

Astfel că, odată promovați, s-a încheiat un contract cu primăria din Orașul Marii Uniri, spre a putea juca acolo meciurile de pe teren propriu. S-au vehiculat variante ca Turda, Krasnodar, Sao Paolo sau Munchen, însă în cele din urmă am ajuns să jucăm la Alba Iulia, la 100 de kilometri de casă, stabiliment de 18.000 de locuri, dintre care 7.000 pe scăunele, aceasta fiind și capacitatea oficială, căci în Liga Întâi nu e permis ca publicul să privească meciul de pe cai, de pe bănci sau de pe tabureți.

În data de 25 iulie 2010, în prima etapă a sezonului, "U" a întâlnit Steaua București pe Stadionul "CETATE" din Alba-Iulia!

Emoții mari! Era duminică (25 iulie 2010) și un soare vesel și strălucitor, bucuros că "U" a revenit pe Broadway-ul fotbalului românesc! Conform turnicheților care s-au defectat cu o jumătate de oră înaintea meciului ce-a început la ora 18.00, pe stadionul din Alba-Iulia au fost în jur de 7.000 de spectatori la prima etapă, dintre care peste 4.000 suporteri alb-negri, cu șepcuțe roșii.

Gigi Becali a sosit la meci cu un elicopter ce a aterizat chiar în apropierea tribunei a II-a, tribună plină de steaguri alb-negre și de cântecele celei de-a doua bejenii.

Și Steaua a învins cu 2 la 1, după un meci cu miză de-nceput de poveste. Se anunța un sezon greu, departe de casă, mereu pe drumuri. Golul nostru a fost marcat de Claudiu Niculescu, noua achiziție de lux a "Șepcilor roșii".

"U" Cluj - Steaua 1-2

Marcatori: Cl. Niculescu (8-pen)/ Dorel Stoica (45), Bogdan Stancu (72)

"U" Cluj: Matache - Ungurușan, D. Munteanu, Izvoranu, Belosevic - Tobă, Boștină, Reinaldo, Acosta - Lemnaru, Cl. Niculescu

Rezerve: Huțan, Szilagy, Ad. Ionescu, Machado, Cvirik, Habib, Helder

Antrenor: Marian Pană.

În etapa a doua "U" a jucat sub poalele Tâmpei, la FC Brașov. Stegarii ne-au administrat un 3-1 fără drept de apel (pentru noi, același Claudiu Niculescu a înscris), comentariile de după meci fiind dintre cele mai sumbre. Întâlnirea am urmărit-o la defunctul restaurant "Cronos", actualmente clinică ginecologică de căutat în veveriță!!!

Etapa a treia ne-a găsit iar pe drum, iar la Alba-Iulia. Deja cunoșteam plăcintăria cu plăcinte pe lespede de vis-a-vis de terasa microbiștilor, cunoșteam Cartierul Cetate și cel mai mare magazin din urbe, Alba Mall, poreclit și The Big Cooperativa! În runda cu numărul trei, având două înfrângeri la activ, am întâlnit o preponderentă la titlu, e vorba de FC Vaslui. Și-n timpul meciului s-a dezlănțuit o furtună cum doar în documentarele de pe Discovery se poate vedea! Parbrizele mașinilor erau spulberate de crengi și pietre venite de nicăieri, cerul s-a întunecat, grindina era cât pumnul, transmisia TV a căzut, iar suporterii Universității Cluj au rămas biruitori la tribuna a II-a sub un banner uriaș, loviți de crunta furtună nemiloasă! Cabina de transmisie era să se rupă și să ajungem în mijlocul terenului și vă mai amintiți meciul din 2007 de pe "Ion Moina" tot cu FC Vaslui? La fel a fost, și atunci s-a dezlănțuit cerul și meciul a fost întrerupt.

După mai bine de o jumătate de oră de vijelii, s-a reluat partida. Polo pe iarbă! Și, când meciul se îndrepta spre un 0-0 clar, troscoțălul de arbitru fluieră penalty la plonjonul lui Pancu spre nemulțumirea întregului public și 1-0 pentru vasluieni, însă cineva acolo sus a început să ne iubească și-n ultimele minute reușim egalarea, 1-1 scor final!

"U" Cluj - FC Vaslui 1-1

Marcatori: Cvirik (85) / Wesley (79, penalty)

"U": 1. Matache - 20. Belosevic, 23. Cvirik, 25. D. Munteanu, 18. Ungurușan, 28. V. Gheorghe, 24. Balde, 8. Reinaldo, 22. Boștină, 27. Lemnaru, 9. Niculescu

Antrenor: Marian Pană.

În etapa a IV-a, ne-am zis că nu mai vedem meciul în "Cronos" și-am pornit spre Câmpia Bărăganului, acolo unde se juca Unirea Urziceni - "U" Cluj! Pe-o căldură demnă de Sahara, ne-am topit 90 de minute la meci în Urziceni și-am câștigat cu 1-0 în prima noastră victorie din sezon (gol Lemnaru, în minutul 3). După primele patru etape, aveam o victorie, un egal și două înfrângeri. Începea să fie bine!

Au urmat trei meciuri în care-am obținut nouă puncte: 2-1 cu Oțelul Galați, 4-3 în Ștefan cel Mare și 2-1 cu Gloria Bistrița.

La fiecare două săptămâni, drumul spre Alba-Iulia era colorat de steaguri și fulare alb-negre, încasările teraselor de la Stejeriș, Miraslău sau Lilimona umflându-se peste zi, peste seară, după fiecare meci!

În etapele următoare nu ne-am descurcat prea bine și-am suferit înfrângeri la Sibiu, cu Gaz Metan Mediaș (formație ce-a jucat în tur acolo pentru că arena medieșeană suferea modificări și modernizări de ultimă oră - în retur am ajuns să jucăm și noi acolo), am suferit înfrângeri acasă cu Victoria Brănești și în Bănie, la Știința. Din retur s-a jucat o etapă și-n tur, iar în 27 februarie 2011 am întâlnit Brașovul, pentru ultima dată la Alba Iulia - asta din cauza stării proaste a gazonului ce jignea termenul de "gazon englezesc".

Bejenia noastră a continuat la Bistrița, acolo unde am fost gazde în partida cu Unirea Urziceni, câștigată de noi cu scorul de 4 la 2! Din nou mii de oameni pe drum, de astă dată înspre Gherla - Dej - Beclean - Bistrița! Periplul n-a durat în județul prunelor bistrițe, căci ne-am mutat casa la Mediaș, în ținutul gazelor naturale.

Prima partidă la Mediaș: "U" - Dinamo 2-1, cu 6.000 de oameni în arenă, gazon ca-n Vest și-o tribună a doua ca-n Argentina, abruptă și populată până la refuz.

De amintit și revenirea de poveste, cu un om în minus, în meciul de la Bistrița, cu Gloria din localitate.

Universitatea Cluj: Boșneag - Ungurușan, Abrudan, Pele, Bazzi - Delgado, Nasser, Boștină (Balde '80), Adrian Cristea (Le Prince) - Machado (26. Tony '71), Claudiu Niculescu (Cojocnean '36).

Antrenor: Ionuț Badea.

De mai scriem mult, se termină cerneala la tastatură!!!

Amintim și dubla încheiată nedecis de fiecare dată, 1-1 și 1-1 cu echipa feroviară, unde-am fost 6.000 la Alba Iulia (în meciul tur) și-aproape tot stadionul la meciul din retur.

Una peste alta, a fost sezonul revenirii pe prima scenă a fotbalului românesc și, chiar dacă am jucat în bejenie tot campionatul, am reușit la final să ocupăm un onorabil loc 8. Cu miile de fani în spate, fotbaliștii Universității Cluj s-au simțit acasă fie că au jucat la Alba Iulia, la Bistrița sau la Mediaș!

Grație investitorului Don Florian Walter, la "U" se pun bazele unui club la care n-am fi visat nici în cele mai optimiste vise! Startul sezonului 2011 - 2012, ultimul conform calendarului mayaș, se va da în weekendul de 22 iulie. Vom mai evolua câteva etape la Mediaș, apoi - undeva prin toamnă - ne vom întoarce în Cluj, pe malul Someșului, aproape de bătrânul Chios și de castanii din Parcul Mare.

Și vor fi zeci de mii de oameni ce vor lua calea proaspătului stadion ce va găzdui meciurile Universității Cluj. Vă amintiți citatul acela din programul de meci Armătura Zalău - "U", din septembrie 2003? Dacă nu, cu permisiunea dumneavoastră, vi-l redăm în cele ce urmează:

Echipa "Șepcilor-roșii" este istorie, dar, în același timp, poezie. O poezie a fotbalului, iar când cobori pantele Feleacului, stadionul "Ion Moina" de sub Cetățuie, udat de apele Someșului, pare coala de hârtie pe care se scrie această poezie.

Potcoava de pe tricourile jucătorilor, ca și potcoava stadionului, este o emblemă care dăinuie în timp. O echipă care nu a putut fi destrămată nici de vicisitudinile vremurilor, nici de război, nici de divizia C, nici de vântul care suflă mai mereu prin buzunarele fotbaliștilor și suporterilor, iubită și adulată de majoritatea puștilor care se duc să cânte la stadion, păstrată în inimă de cei care au trecut prin aulele și amfiteatrele Universității clujene, de mulțimea care se scurge pe Calea Moților sau din Mărăști.

"U" este o stare de spirit, așa cum spunea odată regretatul Ioan Chirilă, care la rândul lui a fost suporter declarat al lui "U", îndrăgostit de jocul unor celebri jucători... ca acea veritabilă echipă de medici ce a făcut furori în anii '60. Dar oare câți dintre noi nu avem în adâncul sufletului o cămăruță în care să ascundem o fărâmă de iubire pentru "U"?

Și-n prima etapă:

Și FURTUNA din etapa a III-a, cu reclamele direct în poartă:

Și ce-a rămas după...:

Și de la meciul din etapa a IX-a:

Și deja poze din retur:

Și, din 22 iulie, pornim din nou la drum:

^^^