Cronica
Arhiva
GuestBook

Login

"U"ser:

Parola:

Nu ai cont? Click aici.

Ai uitat parola? Click aici.


« »

2 Octombrie, 2011

Cronica bestială de la Ziua Porților Deschise și de la Mediaș

1 octombrie 2011, o zi ce va rămâne în istorie! În istoria zecilor de mii de "șepcuțe roșii". "U" se întoarce acasă și mai e atât de puțin până când vom fi în fața faptului împlinit!

11 octombrie e ziua, ora 19 e ora! Se mai găsesc bilete, chiar dacă se vând ca pâinea caldă-n România, ca orezul proaspăt în China!

Această cronică se realizează pe fondul sonor al piesei "Feel the vibe", de la Axwell, titrat DJ din cartierul mănășturean Grigorescu!!!

În dimineața zilei de sâmbătă, 1 octombrie 2011, în jurul orei 10, eram la coadă pe platoul Sălii Sporturilor, la închiriat biciclete! Urma să pedalăm până la Stadionul "Dr. Mircea Luca" aflat în zi de sărbătoare și de primă vizitare, apoi să plecăm tot cu țoaglele înspre Mediaș, acolo unde "U" își lua la revedere de la a doua bejenie.

În jurul orei 13.45, ne apropiem de noul stadion ce-n 15 minute urma să-și deschidă porțile. Emoții...

La porțile de acces ale OZN-ului din Parcul Mare, scăldat de apele dulci ale Someșului, multă lume cunoscută. Vântul s-a oprit să mai bată, după ce să mai bată? Și parcă norii stăteau pe loc, să privească minunea, să privească mulțimea, mii de steaguri alb-negre, tricouri zebrate, cântece de altădată.

Era acolo unul ce spunea din minut în minut, mai sunt 5 minute și deschid porțile, mai sunt patru minute și deschid porțile, mai sunt 3, apoi mai sunt 2, mai e doar un minuuut! Și-a trecut minutul, mai greu ca niciodată și zăngănitul porților parcă ne-a dus în altă lume. Universitatea Cluj și suporterii ei s-au întors, în sfârșit, acasă. Dar oare am fost vreodată pe tărâm străin?

Și, când s-au deschis porțile, am pășit cu grijă pe mocheta gri și parcă am intrat în altă lume. Și-au început cântecele, scandările și fotografiile. SE POZA LUMEA MAI CA PE ȘTRAMP ELIZEE, CUNOSCUTA ALEE DIN FRANȚA!!!

Undeva pe pistă, îmbrăcat într-un costum de Cambridge, Don Flo Bolchiș făcea cu mâna cunoscuților și călătorea dintr-o parte-n alta a noului stadion.

Și-am coborât jos când ne-a trebuit țigară, pe "pietonala" tribunei a doua, acolo unde sunt băncuțe din lemn și scrumiere mari și rotunde.

Și-am spus să mergem să bem o bere pe terasa Hotelului "Sport", la umbra plopilor bătrâni. Don Lucy din Gherla (venit special cu personalul să vadă stadionul în ziua porților sale deschise), ne-a adus aminte că primul stadion a avut tribuna de lemn ce acum e la Câmpia Turzii, tribună ce datează din 1911 și rezistă și-n zilele noastre.

Cităm din spusele lui Lucy: "MĂ BĂIEȚI, VOI VĂ DAȚI SEAMA CĂ REZISTĂ ȘI ACUMA TRIBUNA AIA DE LEMN CE-O FOST FĂCUTĂ ÎN 1911 ȘI ACUMA-I LA CÂMPIA TURZII? VĂ DAȚI SEAMA CE TARE O FOST STRĂBUNICU-SO LU' TIȘE, PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN DE-ATUNCIA?"

Pe terasa Hotelului Sport, la fel de multă lume cunoscută. La o masă alăturată s-au așezat Cipri, Tigru, blonda lui, Bl3ck din fostul Mănăștur Clan, Diana și Miha. La altă masă, băieții din UCG, cu Roabă și Boxa în rolurile principale. La masa noastră, Paul Pojar, Flo Burcă, Bere, Flavia, Lucy și Ale Pitika, iar la masa de lângă bar - Paul, Marcel, SRL-ul, Anca experta în contabilitate, Mircea și Dan.

Am pornit la Mediaș - așadar - astea patru mese + multe altele care n-o fost la masă!!! GHICIȚI ÎN CE MAȘINĂ A FĂCUT DEPLASAREA CRONICA BESTIALĂ? EI BINE, ȚINEȚI-VĂ BINE, LUAȚI O GURĂ DE APĂ, AȘEZAȚI-VĂ JOS ȘI NUMĂRAȚI PÂNĂ LA 10 OI, DAR AVEȚI GRIJĂ SĂ NU ADORMIȚI! ÎNTR-UN SUV NEGRU PE CARE SCRIA COMPLET SECURITY, CU GEAMURI FUMURII!!!

Cu părere de rău, bicicletele le-am înapoiat la Sala Sporturilor, că numai două ore ai voie să le închiriezi și-n două ore n-am fi ajuns nici până-n Turda!!!

Călătoria cu SUV-ul a fost nemaipomenită! Nici n-a mai contat că șoferul Paul Pojar are carnetul de două luni, căci dacă se făcea coloană, una două SUV-ul nostru urca pe mașinile din față și ne continuam drumul nestingheriți. Mașina-i a lui tată-so, da' să nu afle că i-a luat jeep-ul coptilu'so, că-i bai!!!

În jur de 30 de mașini mici și-un microbuz au luat drumul Mediașului, în ultimul meci al bejeniei noastre, într-un meci în care multă lume nu știa care-s gazdele, care-s oaspeții. Gaz Metan - "U", cu medieșenii amfitrioni, cu noi vizitatori.

La meci a fost prezent și Don Alfred, revenit din Anglia după mult timp și cum să lipsească el de la așa deplasare? Ne-a spus că într-o lună și jumătate e înapoi în Anglia, că acolo se fac banii și că întreaga Londră e conectată pe site-ul cronicii bestiale prin intermediul emigranților legali și ilegali prezenți în capitala Maiestății Sale!!! CU ALTE CUVINTE, CÂND APARE CRONICA, ÎI ȚIGĂNEALĂ ȘI CHEFUIALĂ ÎN SHAORMĂRIA ARABULUI DIN CENTRU LONDREI!!!

La un moment dat, fiind în SUV-ul foarte înalt, șoferul s-o enervat de câtă aglomerație era pe drum și-o luat-o pe dealuri!!! Am câștigat caș de la o stână de lângă Iernut, jintuială din Blăjel și 3 puncte din Mediaș!!!

Am stat la peluză, ca niciodată, noi obișnuiți cu tribuna a doua. Vasco stătea în stația din fața stadionului, de parcă aștepta autobuzul!!! Don Rilă avea un repertoriu folcloric foarte bogat, inspirat probabil de la Ziua Recoltei, iar Don Roabă a impresionat asistența prin dansurile tribale desfășurate atât pe trotuar, cât și la primul gol, motiv pentru care stewarzii o început să danseze și ei și să șpreieze totul în jur, de bucurie, când am dat primul gol! Nu știam de ce ne doare capul!!! Că nu, nu au șpreiat cu Nivea sau cu Fa!!!

La meci a fost prezent și Don Lupa din capătul Mănășturului, ce-o venit la meci pe roata de circ a lui Bogdi de la Flora și n-a mai contat că a pornit în deplasare săptămâna trecută, meciu-i meci, victoria-i victorie!!! Probabil că ajunge de la Mediaș pe 11 octombrie, deci nu-i stres!!!

La intrare le-o pus pe toate fetele prezente să se descalțe!!! La controlul corporal preventiv! Nu știm ce-o căutat, însă am insistat pe lângă firma de pază să le dezbrace și de bluze și de blugi, dar n-au vrut nici în ruptul capului!!!

"- Domnule, da' poate are o fumigenă sau o petardă la chiloței!!!", le spuneam noi, plini de sinceritate, agenților de pază.

"- Nu, nu, că de obicei la picioare se ascund", ne răspuneau Robocopii din Mediaș.

"- Domnule, da' io am văzut când și-o băgat un O.B. cu fitil acolo unde nu-i de povestit! DACĂ EXPLODĂM PE STADION???"

Meciul a început cu Gaz Metan în alb, cu "U" în negru! Două culori, Două perspective diferite! Asta cu perspectiva n-are logică!!!

Nu începe bine meciul și prințul Cristea începe să deseneze pe teren, precum Michelangelo Buonarroti pe tavanul Capelei sixtine!!!

Și GOL CRISTEA în minutul 4 și încă un gol peste 10 minute și deja conduceam cu doi și nu ne venea să credem, apoi 3-0 pentru noi gol Marin Marinescu și conduceam cu 3-0 în minutul 19! Visăm? Nu! S-a întors, în sfârșit, Dumnezeu spre noi!

Mă întreba lumea în tribună "de când n-am mai condus în deplasare cu 3-0 încă din minutul 20?" și le răspundeam la toți "din 1992, de la Electromureș Târgu-Mureș, în Divizia B, când am promovat cu Sdrobiș! ȘI IO ÎN 1992 ERAM AȘA DE MIC CĂ, ÎN LOC SĂ MĂ DAU CU DEODORANT, MĂ DĂDEAM CU BRĂDUȚI DE LA MAȘINĂ!!!

Undeva-n pădure, în spatele peluzei, sus pe deal, erau interzișii, ca și cum s-au revoltat că-n cronica anterioară au fost așezați în bucătărie și acum au venit la meci și deschideau câte-o sticlă de șampanie la fiecare gol de-al nostru, știm asta pentru că vreo 4 dopuri ne-o izbit direct în ceafă!!!

Reușesc și medieșenii să înscrie și se termină prima repriză, Gaz Metan - "U" = 1-3. Dar n-au durat mult emoțiile, căci același Adrian Cristea a mai desenat o frescă pe teren, vopseaua lui fiind mingea, pensula piciorul. Și nici Nwakaeme Tony nu a rămas mai prejos și-a înscris pentru 5-1! În rolul altor desenatori de pase: Gabi Boștină, dar și Claudiu Niculescu. Și ce fotbal, ce echipă și ce scor! Apoi, reușesc și gazdele să înscrie și se sfârșește meciul, 5-2 pentru noi, scor de hochei, polo, curling sau carting!

Și-am oprit într-o benzinărie fantomă, unde stăteau pe terasa cu mese albe Don Pilu, Don Blaga și alți monștri sacri ai tribunei alb-negre, oriunde-ar fi ea.

Și-am pornit în același SUV cu geamuri fumurii înapoi spre Cluj, căci ne întorceam acasă. Și drumul spre casă a fost mai frumos ca niciodată.

Din vara anului 2003 alături de Șepcile roșii, Cronica bestială e realizată de Don Sheriff. Cronica bestială e un pamflet și trebuie tratată ca atare. La final, avem și multe fotografii:

^^^