Cronica
Arhiva
GuestBook

Login

"U"ser:

Parola:

Nu ai cont? Click aici.

Ai uitat parola? Click aici.


« »

28 Decembrie, 2012

Cronica bestială a Crăciunului nost'

Așa cum v-am obișnuit în fiece an, în data de 28 decembrie sosește aici deja tradiționala Cronică bestială a Crăciunului nost' cu evenimente și întâmplări de la colindat, prin multe case alb-negre.

În Ajunul Crăciunului, la ora 16 și 10 eram în fața la BIG-Mănăștur, loc de pelerinaj pentru navetiștii ce trăiesc la Vest de Cluj: Gilău, Dângău, Someșu Rece, Luna și Cel Cald, că floreștenii deja-s prea bazați să facă shopping dintr-un magazin universal!!!

După o săptămână de repetiții intense, iată că la ora amintită mai sus s-au întâlnit următorii vestitori ai Nașterii Domnului: Dona Lil, Don Bobo, El Elevu, Verișorul Înarmat, Don Sherif și Bericik. Alți vestitori urmau să facă joncțiunea cu acest minunat ansamblu folcloric, însă doar mai târziu și doar în cele ce urmează.

Apăi Bobo o venit cu idei de-alea de la volei, să colindăm ceva de genu' "faceți loc vine istețu' ca să cumpere județu", apăi i-am zis că asta nu prea i colindă, hai să fim serioși!! Apoi, tot la repetiții, El Elevu o zis s-o băgăm pe aia cu "colindăm pentru culori, nu pentru jucători", însă i-am explicat că mai sunt printre găzdoi și jucători la aparate și s-ar putea să se simtă prost!!!

Și, având în vedere complexitatea și diversitatea faptelor întâmplate în Ajun de Crăciun, vom purcede - în cele ce urmează - la o cronicuță ordonată cronologic, cu liniuță!

- ora 16.10: ne strângem în fața magazinului universal BIG.

- ora 16.18: lipsea doar Bobo, ce golea pe ascuns, direct din ler, oala de sarmale încă neșerte! După doar 5 minute, s-o ciurmulit!!!

- ora 16.24: apare și Bobo la locul de întâlnire, cu o plasă de metroclopamide după el. Apoi, ceata de colindători este înștiințată de traseu: întâi, mergem la Kuky și la Codru, sus pe Edgar Quinet. Apoi, pe aceeași stradă da' mai spre civilizație, la hangița Alexandra! Apoi urma să părăsim Mănășturul pentru a lua calea Mărăștiului, direct la Dona Anca Jucan. De la ea, din nou în Mănăștur la Verișorul înarmat, la Don Sherif, la Ioana Maria, la Bobo și așa mai departe, că Protexu' recent sosit din Anglia așa ne-o deschis ușa, cum v-o deschis-o și vouă!!!

- ora 16.27: urcăm spre fostul Liceu 8, acolo unde și-o definitivat studiile Sandu Bijutieru' și alți monștrii sacri ai Mănășturului!

- ora 16.29: își dau seama cât i de departe strada Edgar Quinet!

- ora 16.43: suntem pe-un drum de țară, prin pădure!

- ora 16.53: Elevu' mormăie că de știa nu venea, că unde l-am adus, că mai aproape erau deplasările din Divizia B!!

- ora 16.57: Verișorul Înarmat afirmă că trebuia să le spun de acest periplu, să-și pună merinde la el!!

- ora 17.03: Dona Lil leșină la vederea unui cap de lup în pădure!!!

- ora 17.04: Lupul își dă ultima suflare, că nu degeaba verișoru' îi înarmat!!

- ora 17.06: Eram tot pe drumul acela din pădure, la capătul căruia cică stă Familia Kuky!!! Încercăm să luăm legătura cu ei, să ne spună dacă sigur stau în județul Cluj, însă unde-i pădure, nu-i semnal!!!

- ora 17.09: se întrevăd primele case, undeva peste trei dealuri! Mulți fac cale-ntoarsă, că trebuia să le zic pe unde-i duc, să-și aducă măcar schiurile!

- ora 17.11: Lil se trezește.

- ora 17.16: ajungem în sfârșit la capătul "străzii" Edgar Quinet! DACĂ ȘI ASTA-I STRADĂ, ATUNCIA CĂRAREA DIN CHEILE TURZII ÎI AUTOSTRADĂ!!!

- ora 17.21: colindăm "Deschide ușa creștine" cu vocile gâtuite, speriate de lupii din pădure și creaturile care foșneau pe-acolo!!! ȘI N-O APUCAT GAZDELE SĂ DESCHIDĂ UȘA, CĂ NOI DEJA ERAM ÎNĂUNTRU, LA CĂLDURĂ! FIECARE O INTRAT CUM O PUTUT, PE GEAMUL DE LA BAIE, PE HORN, PE GAURA CHEII, NUMA' AFARĂ ÎN SĂLBĂTICIE SĂ NU MAI STEA, FĂRĂ NICIO LEGĂTURĂ CU GHENCEA!!!

- ora 17.35: Bobo termină ultimele platouri.

- ora 17.41: Dona Codru încearcă să ascundă ultimele prăjituri, haita de colindători fiind mai flămândă ca ăia din Primul Război Mondial!!!

- ora 17.46: Don Kuky sună la poliție!!!

- ora 17.55: deja eram la Secția 5!!! Am glumit. Cine-ți vine în sălbăticie? Poate-ar fi venit, da' ca să suni îți trebuie și semnal, nu-i așa? Hu ha ha!

Și, după ce-am devastat tot ce era comestibil, mulți dintre noi neavând probleme în a consuma inclusiv gaz lampant, cherosen sau șpir medicinal, plecăm mai departe!!!

- ora 18.11: așa să înțelegeți, că le-am spus înainte colindătorilor din cadrul Tarafului Cronicii bestiale să vină fiecare cu câte-un instrument, însă Elevu în loc de harpă, o înțeles harpon!!! Astfel că Sfânta Seară de Ajun ne-o găsit în pădure, vânând tot ce mișcă!!! AȘE FUGEAU LUPII DE PARCĂ ERAU LA OLIMPIADĂ!!!

Bobo n-o avut nevoie de armă, el așe sfărma brazii să cadă pitulicele, că o zis că și alea au carnea bună, de parcă sfărma nuci de cozonac!!!

- ora 18.17: revenim în civilizație, pe Edgar Quinet la numărul 2, aproape de Liceul numărul 8. Încercăm să ne civilizăm. Urcăm. Etajul 4, un lift din filmele de groază. Parcă eram în Resident Evil 4.

- ora 18.18: începem colindul. "La tătă casa îi lumninăăăăă", afirmară Verișoru' înarmat și Bobo, iar noi restul am continuat cu "Ziureeel de ziuăăă", colindul desfășurându-se, așadar, pe două voci. Eram la a doua casă, la hangița Alexandra, supranumită Male. Un brad mândru, bere de casă, salam de biscuiți făcut de mânuțele acestei frumoase domnișoare, totul perfect. Ne-a întrebat de ce avem floci de blană pe la colțu' gurii, însă am evitat să răspundem!

- ora 18.50: eram în stație, să luăm regulamentar troleibuzul 6 spre a merge în Mărăști, la Dona Anca Jucan. Pe drum am făcut joncțiunea cu Don Interlopu' și cu Dona Ioana Maria și iată-ne în Mărăști lângă Expo Transilvania. Aici, din nou: "La tătă casa îi lumninăăă" și noi restul "ziurel de ziuăăă" și-apoi "în grădină la cireș, spală mândra la cămeeeși!!!"

- ora 19.00 aproximativ: un tată mândru, o mamă model, o soră în Barițiu, un cățeluș cu fundiță de Sărbători + Dona Anca, iată ingredientele ce ne-au așteptat aici. Aici, mama Ancăi îi spune la Elevu: "Tu stai în Mărăști?" Veni și răspunsul: "Nu." "Atunci de unde te știu? Că te știu de undeva", la care veni și răspunsul: "De la televizor." "Da' ai fost la Vocea României?" la care Elevu: "Am fost la Galați singur cu 4 saci de bannere."

- ora 19.49: Plecăm, nouă alăturându-se Dona Anca Jucan, desigur. Luăm iar troleibuzul și ne îndreptăm spre Mănăștur, la Verișorul înarmat acasă. Aici, unchiu' era cu o beretă verde, cuțite peste tot, o sabie pe spate și un AK-47 lejer în mână, că o dată-i Crăciunul!!!

Nu am îndrăznit să nu servim, că și dacă ne dădeau boabe de muștar mâncam! De-aici, spre reședința lui Don Sherif, acolo unde frățioru' Cockteil era îmbrăcat într-un Moș Crăciun foarte rahitic, că dacă ar arăta Moșul așa, în doi ani de zile n-ar mai crede în el nici cel mai naiv preșcolar!!

De-aici, ne îndreptăm la Ioana Maria acasă, nu înainte de-a o culege pe traseu și pe Crăciunița Ioa C++, nepoata lui Remus Câmpeanu, marele fotbalist, fiica lui Remus Câmpeanu junior, istoricul și arheologul ce-a demonstrat încă de acum câțiva ani că mayașii îs un fel de Gloria Bistrița!!!

- ora 23 deja: la Ioana Maria acasă, servim ficăței de fluture, bretonașe de cărăbuși, corcodușe pane și supică de mierlă. Un meniu diversificat, pentru un Crăciun de neuitat!

- ora 1 deja: ajungem la Bobo acasă. Stă la etajul 8, iar liftul o fost construit pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej! Ne bagă cu forța-n lift, deși bietul atârna prin firele de înaltă tensiune, nu Bobo atârna, că liftul!!!

- ora 2 și ceva: SARMALEEE! Apoi, ne întreabă taică-so "puțină cărniță de mistreț serviți?" la care noi "da" și vine Bobo cu o scroafă de mistreață și-o trântește pe masă!!! Tot la Bobo acasă am întrebat nevinovat dacă n-are cumva piele de căprioară pentru ochelari, la care Bobo scoate de pe balcon o capră și mi-o oferă spre a-mi șterge lentilele!!! DIRECT AȘE CU UJERELE!!!

Apoi, am vrut să dăm o fugă pân' în Slatina, știți voi la ce handbalistă, că repede ajungeam, însă ne-am răzgândit când ne-am gândit la posibilitatea de-a petrece Revelionul înzăpeziți prin Drăgășani!

Și urmează, pe săptămâna viitoare, Cronica bestială a Anului Nou, cronică ce va cuprinde aspecte și de la meciul de mâine, de la 6 seara, dintre "U" Jolidon și Cetate Deva, meci la care sunteți invitați, desigur. Intrarea este libertină.

Din vara anului 2003 alături de Șepcile-roșii, Cronica bestială e realizată de Don Sherif. Cronica bestială e un pamflet și trebuie tratată ca atare. La final, avem și poze de la colindat:

Și-am plecat la colindaaat:

Și cine papă? Lupu' papă:

Și patru din membrii Tarafului:

Și bradul familiei Kuky:

Și-aici eram deja la Dona Male:

Și-aici la Dona Anca:

Și-o colindă-n casă:

Și părinții Donei Anca:

Și-aici eram deja în Mănăștur:

Și Unchiu', alături de instalația tricoloră:

Și pudelul Donei Anca:

^^^